25%-kal nő a szakmunkás minimálbér

Vissza a főoldalra

Az elmúlt években azt kellett elérnünk, hogy mindenkinek legyen munkája. Egy olyan időszakot kellett magunk mögött hagynunk, amelyben jobban megérte munka helyett segélyből élni. 2010-hez képest ma már 700 ezerrel többen dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy 26 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most.

25%-kal nő a szakmunkás minimálbér

Nem csak azt szeretnénk elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, hanem azt is, hogy mindenkinek megérje dolgozni. Ehhez béremelések kellenek. A béremelések lehetősége azonban nem csupán jó szándék kérdése, ahhoz adócsökkentések is kellenek. Ezért kulcsfontosságú az a megállapodás, ami a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között jött létre 2016 végén. Ennek legnagyobb nyertesei a szakmunkások.

A megállapodás értelmében a minimálbér 2017 januárjától 15 százalékkal nő. Így a 2010-es 73 ezer forint helyett 127 500 forint lesz a havi összeg. A szakmunkás minimálbér 25 százalékkal növekszik, így a szakmunkások 161 ezer forintra számíthatnak.

A béremelés 2018-ban is folytatódik, ebben az évben a minimálbér további 8 százalékkal, a szakmunkás minimálbér pedig további 12 százalékkal emelkedik. Ez összességében azt jelenti, hogy a szakmunkások bére 2010-hez képest több mint a duplájára nő majd. Ezek az intézkedések a munka megbecsüléséről szólnak.