Növekszik a gazdaság

Vissza a főoldalra

A magyar gazdaság teljesítményét már a nagy hitelminősítők is elismerik. A GDP stabilan növekszik és az államadósság is csökkenő pályán van, miközben tartósan 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány. Magyarország erősödését jelzi, hogy sikerült 5 százalék alá csökkenteni a munkanélküliséget. 2010-hez képest 700 ezerrel többen dolgoznak.

A stabil gazdaság jó alapot ad az adócsökkentésekhez és a béremelésekhez. Miközben továbbra is 15 százalék marad a személyi jövedelemadó mértéke (2010 előtt 38 százalékos kulcs is volt), 2017-ben 5 százalékponttal csökkennek a munkaadói adók, és 9 százalékra csökken a társasági adó. Ez azt jelenti, hogy Európában nálunk a legalacsonyabb a társasági adókulcs.

Ezekkel az adócsökkentésekkel a magyar vállalatok ki tudják gazdálkodni a magasabb béreket. A munkaadók, a munkavállalók és a kormány megállapodásának köszönhetően a minimálbér 2017-ben 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbér pedig 25 százalékkal növekszik. Nem csak több tehát a munkahely, hanem jobban megéri dolgozni.

Az adócsökkentés más területekre is kiterjed. 2017 januárjától 5 százalékra csökken a legfontosabb élelmiszerek (tej, tojás, baromfi) áfája, és 18 százalékra csökken az internetezés áfakulcsa. Ezt a csökkentett internetes áfát a kormány a brüsszeli kritikákkal szemben is megvédi.

A kormány mindenekelőtt adócsökkentéssel szeretné elősegíteni a béremeléseket. A közös erőfeszítések eredményességét jelzi, hogy a reálbérek 2016-ban több mint 7 százalékkal nőttek.