Sok százezer új munkahely

Vissza a főoldalra

A kormány célja az, hogy segély helyett mindenki munkából élhessen. Ezen álláspont szerint hazánk további erősödésének kulcsa, hogy aki tud és akar, dolgozhasson.

Sok százezer új munkahely

Magyarországon a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint ma. A foglalkoztatottak száma már eléri a 4,4 milliót. 700 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, ráadásul az új munkahelyek döntő többsége piaci álláshely. A kormányváltáskor az Unió tagállamai közül Magyarország csak a 19. volt a munkanélküliség terén. Az eddigi eredményeket jól jelzi, hogy 2016 októberére 4,7 százalékra csökkent a munkanélküliség.

Ezekhez az eredményekhez az adócsökkentés és a Munkahelyvédelmi Akció is hozzájárult. A könnyebb és sikeresebb munkavállalás érdekében a kormány átalakította a szakképzési rendszert. Emellett továbbra is jelentős források állnak rendelkezésre a közmunkaprogramra, amely azoknak nyújt segítséget, akik átmenetileg nem találnak megfelelő állást.

Ma már azt is célként tűzhetjük ki, hogy ne csak munka legyen, hanem minőségi, magas hozzáadott értékű, egyre jobban fizető munkát is kaphasson mindenki. Ezt a célt szolgálják egyebek közt a folyamatosan bővülő béremelési programok a közszférában. Ezek keretében magasabb bért kapnak majd kézhez a tanárok, az orvosok és az ápolók, a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozók, a felsőoktatási oktatók és kutatók, a rendvédelmi dolgozók, a kormányhivatalokban dolgozók és a kulturális ágazatban dolgozók. Nem csak azt szeretnénk elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, hanem azt is, hogy mindenkinek megérje dolgozni.