10 millió forint otthonteremtésre

Vissza a főoldalra

A kormány célja, hogy minden magyar családnak saját otthona legyen. Ezért indította el az otthonteremtési programot. Ennek keretében a magyar családok akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást (CSOK) is kaphatnak lakásvásárlásra vagy házépítésre. A legalább három gyermeket vállaló családok 10 millió forintos kedvezményes állami hitelt is igényelhetnek. Szintén az otthonteremtést segíti, hogy 5 százalékra csökkent az új lakások áfája. Élénkíthetik a lakásépítési kedvet a nemzeti otthonteremtési közösségek is.

10 millió forint otthonteremtésre

Az otthonteremtési program érdemi segítséget nyújt a családoknak. Ez abból is látszik, hogy a 2015-ös bevezetés óta már több mint 34 ezer család igényelt otthonteremtési támogatást, több mint 81 milliárd forint értékben. Végleg lezárhatjuk a devizahitelek korszakát. Az otthonteremtési program pénzügyi fedezete biztosított, hiszen a 2017-es költségvetésben 211 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy hogyan tudnák még többen igénybe venni a kedvezményeket. Ennek egy lehetséges módja, hogy a CSOK-ot önrészként is el lehessen ismertetni. A tervek között szerepel az is, hogy a megvásárolt lakás vételárát le lehessen vonni a személyi jövedelemadóból.

Az otthonteremtési programnak köszönhetően több új lakás és ház épülhet Magyarországon. A kiadott építési engedélyek száma a két és félszeresére nőtt. Ez segíti a gazdasági növekedést is. Nem utolsó sorban a program ahhoz is hozzájárulhat, hogy több gyermek szülessen Magyarországon. A saját otthon megléte a polgári lét egyik legfontosabb előfeltétele. Ezért a kormány az otthonteremtést nemzeti ügynek tekinti.